.

Nosál Červený - základní informace

 

 (Nasua nasua) je medvídkovitá šelma. Má velmi dobře vyvinutý nos, kterým může otáčet až o 45° a prozkoumávat tak své okolí. Nejen čich, ale i ostatní smysly mají nosálové velice dobře vyvinuté: například smysl pro rovnováhu, využívá svůj ocas, který ji udržuje. Nosál je velice přizpůsobivým tvorem, je všežravec, žije v oblastech deštných pralesů, kde jsou velice tvrdé podmínky pro život.

  • Výskyt

Nosál červený se vyskytuje v Jižní Americe, v oblastech Venezuely a Kolumbie Argentiny. Žije v listnatých a smíšených lesích.

  • Potrava

Nosál červený se živí plody, hlízami, půdními živočichy, ptačími vejci a mláďaty. Je to všežravec.

  •  Rozměry

Jeho délka těla je 35 - 69 cm, délka ocasu je 32 - 68 cm, výška v kohoutku je 27 - 30 cm a hmotnost je 3 - 7,7 kg.

  • Život

Nosál červený žije až 18 let. Samice je březí 77 dní a rodí 1 - 7 mláďat. Zpočátku jsou v hnízdě na stromě nebo v dutině, matka je kojí asi měsíc.

  • Zajímavosti

Drsné podmínky mají za důsledek i jeho inteligenci, pro kterou ho chovaly tamní kmeny. Ochočovaly si povětšinou družné samice, které se ve volné přírodě pohybovaly ve smečkách i se svými mláďaty. Samci se mohli přiblížit ke skupině pouze když samice byly březí (cca 77 dnů). Jinak samci po dovršení 2 roků života byli vyhnáni ze samičí smečky a pak žili osaměle. Pokud se samec pouze přiblíží, začnou samice hájit svá mláďata. Samci ovšem mezi sebou také cítí rivalitu, bojují o samice, jídlo i o teritorium. Nosálové jsou velice milá a bystrá zvířata, první kolonizátoři přijíždějící do Jižní Ameriky si je velice oblíbili.